søndag 7. juli 2013

Småslitne etter en hel måned på tur


I dag er det én måned siden vi startet å sykle fra Venezia, og vi har syklet 1200 km. Vi har bevilget oss en ekstra hviledag i Wien. Hvis vi skal være helt ærlige, begynner vi å merke «kjøret» litt, både små og store. Motivasjonen er fortsatt til stede, vi koser oss sammen, men vi er litt trøtte og slitne. Vi er på tur for å kose oss og oppleve Europa fra sykkelsetet, og vi tenker at det er viktig å ta kroppens signaler på alvor. Tiden vi taper, tenker vi å ta inn igjen i form av togreise i Tyskland. Der skal det være enkelt å ta med sykler på toget.

Vi er på etterskudd i forhold til planen vi hadde. Det er flere årsaker til dette. Vi utsatte avreisen fra Balatonfüred med én dag, og brukte en halv dag ekstra derfra til Budapest. Årsaken til en halv ekstra dag var motvind, kuppert terreng, og at avstanden var større enn hva som kom fram på nettet i planfasen. Google Maps beregner ikke alltid riktig vei for syklister. I Ungarn er det flere veier hvor det ikke er lov til å sykle. Mindre veier hvor man kan sykle, snor seg gjerne mellom steder på en annen måte enn motorveier som skjærer rett gjennom landskapet. I tillegg er Budapest en fantastisk by, og vi bestemte oss for å bli én dag lenger enn planlagt.

Mellom Budapest og Bratislava brukte vi også litt lenger tid enn forutsatt. Årsaken er endringer pga av flom og sterk vind. Omkjøringer på dårlige veier i motvind tar på kreftene. I tillegg var det mye ventetid på ferger. Vi krysset Donau fire ganger til sammen, og det var ventetider på opp mot en time på et par av fergene. Mellom Bratislava og Wien tok vi båt. Vi hadde egentlig tenkt å bare kikke litt i sentrum av Wien før vi syklet videre, men ble «fanget» av stemningen og mulighet for å overvære Mozartkonsert i Musikverein – konsertsalen hvor nyttårskonserten spilles hvert år. 

I dag har vi hatt en ekstra hviledag, og i dag har vi faktisk hvilt oss. Vi sov litt etter frokost, og har bare ruslet rolig i området rundt hotellet. På hviledagene vi har hatt til nå, har vi vært turister. Vi var på by- og strandtur i Trieste, grottetur i Postojna, bytur i Zagreb, badeland i Balatonfüred og sightseeing i Budapest. Den eneste dagen vi virkelig har slappet av, var på vingården i Kroatia. Vi ville selfølgelig ikke vært noe av dette foruten, men det gir kanskje ikke nødvendig restitusjon.

Vi er som sagt litt på etterskudd. Det dreier seg om tre dagsetapper, om lag 15 mil, men motivasjonen er fortsatt til stede. Margit og Vetle vil ikke høre snakk om å avbryte turen, men de går motvillig med på å ta noen mil på tog i Tyskland. Fortsatt kan det være mulig å ta igjen den tiden vi ligger på etterskudd, men vi har bestemt oss for ikke å stresse. I morgen sykler vi mot Linz og Praha, og vi skal nyte turen i det tempoet som er nødvendig for ikke å slite oss ut – fysisk eller psykisk.

Her er noen bilder fra de siste par dagene:

Margit venter på båten i BratislavaSlottet i Bratislava sett fra Donau

Operaen


I Wiens gaterStephansdomen

Inne i Stephansdomen
Sykkelforretning og kafé i ett – helt etter vår smak
(det var mange stilige retrosykler der)

I rommet innenfor kafeen er det sykler til salgsEn av mange fine bygninger i Wien

Musikverein

Inne i foayeen på Musikverein

Inne i gullsalen
(bildet juger, den er ikke velidg stor)

Ingen kommentarer: