tirsdag 16. juli 2013

Langs Vltava i Tsjekkia

Vi har kommet oss et lite stykke inn i Tsjekkia, og her opplever vi kulturhistorie, natur og imponerende tilrettelegging for aktiv turisme. Vi vurderte å ta tog fra Linz til Praha for å ta inn igjen de dagsetappene vi ligger etter planen. Det viste seg (heldigvis) ikke å være mulig pga arbeid på toglinja og buss for tog.

I Linz

 Fra Linz bar det oppover i 2-3 mil, og før vi krysset grensa til Tsjekkia passerte vi 800 moh. Vi fulgte bilvei på denne strekningen, og med unntak av enkelte råkjørere, opplevdes dette helt uproblematisk. Vi overnattet på et "Landgesthof" i en liten fjellbygd i Østerrike som heter Richenau, ca 10 km før vi passerte turens kanskje høyeste punkt. Hotellverten mente vi nå sto ovenfor en av turens vakreste etapper, og fortalte litt om de stedene vi skulle passere.

Fra Linz bar det oppover...

Pust i bakkenUtenfor pensjonatet hvor vi overnattet


Utsikt fra pensjonatet
Kirken i Richenau

Det bar fortsatt oppoverØsterrikske "fjellgårder" (ca. 7-800 moh) minner ikke mye om
fjellgårdene i Nord-Gudbrandsdal eller Nord-Østerdal.Små kapell er det over alt

Bad Leonfelder - siste tettsted før den Tsjekkiske grensa.

Ved grensa til det sjuende landet - Tsjekkia


Grensa vises også tydelig på veistandarden


I Vyssi Brod besøkte vi en kirke og et kloster fra middelalderen. Her står det femte helligste relikviet i den katolske kirke. Vyssi Brod ligger ved utløpet av en større innsjø, Lipno, hvor elva Vltava renner ut. Vltava renner praktisk talt tvers gjennom hele Tsjekkia, og forenes etter hvert med Elbe. Det er veldig godt tilrettelagt for elvepadling/rafting i Vltava. Langs elva er det jevnt med kafeer/restauranter og overnattingssteder, og man kan leie kano/kajak/raftebåt "over alt". Flere av spise- og overnattingsstedene stedene langs elva er utigjengelig for turister som ikke kommer vannveien. Det er veldig fristende å komme tilbake hit på et senere tidspunkt for å padle. Denne gangen nøyer vi oss med å sykle langs Vltava.


Klosteret i Vyssi Brod


Klosterkirken


Skriftestol

ParadishavenRozmberk er et idyllisk tettsted midt mellom Vyssi Brod og Cesky Krumlov, og ligger ved "foten" av et vakkert slott. Stedet har høy tetthet av hoteller og små spisesteder. Det er primært padleturister de livnærer seg av, men også syklister ønskes særlig velkommen ved et par av hotellene - som har status som "sykkelvennlig hotell" (da har de bl.a. muligheter for å låse inn sykler, noe verktøy til utlån og sunn frokost). Vi ble så betatt av stedet at vi bare "måtte" bli der en natt. I løpet av kvelden fikk Margit feber, og dermed ble vi i to netter.

Utsikt fra Rosmberk slott
Idyll
Mye aktivitet på Vltava
Godt å koble av med spill om kvelden


Veien videre fra Rozmberk mot Cesky Krumlov følger elva og er litt småkuppert, men lettsyklet. Langs elva ligger det flere fine campingplasser og "vannhull" for padlere. Det er vakkert, men dessverre med økende trafikk på den smale veien når vi nærmer oss C. Krumlov. Byen står på UNESCOs liste over verneverdige byer, blant annet fordi den ikke ble skadet under verdenskrigene. Mange av bygningene er fra middelalderen, og også her vokter et middelalderslott over byen. Vi var ikke de eneste turistene - verken i byen eller på slottet.Veien mot Cesky Krumlov følger Vltava.
Fin, men smal vei - og dessverre økende trafikk ettersom vi nærmet oss byen.


Ikke alle steder er like pene...


Cesky Krumlov
Imponerende fasader

Utsikt fra tårnet


Vi forstår hvorfor byen er med på Unescos lister


Trappa øverst i tårnet

Soluret korrigerte ikke for sommertid...

Mellom C. Krumlov og øl-byen Ceske Budejovice ble vi anbefalt å følge hovedveien. Lange seige bakker og tett trafikk gjorde disse 25 km mindre interessante, selv om det er pent også på den Tsjekkiske landsbygda. C. Budejovice er en koselig "liten" by med ca 100 000 innbyggere, og langt færre turister enn i nabobyen i sør. Siden ølbryggeri ikke er (eller bør være) spesielt interessant for barn, droppet vi bryggeribesøk, men var i steder på "shopping" i utrolig rimelige sportsbutikker. Vi fikk også tak i sykkelkart fram til Praha. De var gratis på turistinformasjonen, er i målestokk 1:75 000, topografiske, og viser i tillegg høydeprofilen til ruta.

Mellom C. Krumlov og C. Budejovice var det også fint, men slitsom trafikk.
Fin campingplass i C. Budejouvice

De bygger nye flotte hytter og lager fint parkanlegg

Resepsjonen

Også videre mot Praha følger sykkelruta i all hovedsak Vltava. Ruta følger nok bilvei mye av tiden, men vi kan være relativt trygge på at det ikke er de mest trafikkerte veiene som anbefales. Vi har for øvrig bestemt oss for å sykle til Tyskland (sannsynligvis Dresden), og ta tog derfra til Berlin, for å hente inn tiden vi er på etterskudd. Vi sykler fra Berlin senest 29. juli, slik vi har planlagt.Ceske Budejouvice

Flott sykkelvei ut av byen

Anlegg for fossepadling

Sykkelveien langs Vltava er bl.a. finanisert med EU-midler

Fin vei gjennom skogen langs elva


Deilig å være syklist her!


Det var flere informasjonstavler langs sykkelveien, men dessverre mest på Tsjekkisk

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei, Aina. All oppmerksomheten har vært på egen Italia-ferie, men nå har jeg oppdatert meg på bloggen. Jeg har virkelig kost meg med å lese alt dere har lagt ut! Jeg er såååå imponert over dere alle. Skulle virkelig ønske at jeg likte å sykle..... Kos dere videre. Vi sees i august, Aina. Hilsen nina