mandag 22. juli 2013

Bakker opp og bakker ned i Tsjekkia

Nå har vi hatt en hviledag i Praha etter tre-fire tøffe dager på sykkel. Vi har uten tvil undervurdert den Tsjekkiske topografien – eller rettere sagt; ikke gjort hjemmeleksa godt nok. Vi har lest at det skal være fint å sykle i Tsjekkia. Det skal være fine sykkelveier og lett terreng. Det er antakelig nord for Praha. Sør for Praha er det alt annet enn lett terreng. Vi har syklet bakker opp og bakker ned. Det har vært tungt, men vi har også klart å nyte flott utsikt og fint landskap. 

Sykkelkartet som vi fikk på turistinformasjonen i Ceske Budejovice, viser høydeprofilen langs Vltava sykkelrute. Kartet er greit, men høydeprofilen viser ikke hvor kuppert ruta egentlig er.


Mellom Ceske Budejovice og Tyn nad Vltavou (40 km) var det fine sykkelveier i relativt flatt terreng langs Vltava, med unntak av noen kneiker gjennom skogen (jf. forrige innlegg). Etter Tyn ble terrenget mer kuppert, og vi forlot elvebredden. Bakkene var både bratte og lange, og mange steder med svært dårlig dekke. I oppoverbakkene fikk beina kjørt seg, i nedoverbakkene gikk det hardt ut over hender og armer. Det var nesten ingen partier som gav hvile.

Vltava så vi lite til de tre siste dagene. Sykkelruta gikk imidlertid ned til elva noen få ganger, for så å gå opp igjen. Det kunne være stigninger på 2-300 meter i løpet av 2-3 kilometer. Langs en liten del av elva var mulig å ta båt. Det benyttet vi oss av, selv om det var strevsomt å få sykler og hengere inn og ut av båten. Det var godt å bli fraktet noen kilometer!

Mellom C. Budejovice og Praha – langs Vltava sykkelrute – er det bare småsteder, hvor det verken finnes minibanker eller andre muligheter for å få tatt ut penger.  Det var også få butikker og spisesteder hvor vi kunne betale med kredittkort. Vi gikk etter hvert tom for kontanter. Det gjorde at vi måtte ta en omvei på halvannen mil til en by, Sedlcany, som hadde minibank. Vi overnattet i byen, som kanskje er en av de mindre sjarmerende byer vi har vært i til nå.

Vi brukte fire dager på de om lag 235 km fra C. Budejovice til Praha. Dagsetappene ble på mellom 40 og 75 km. Den siste dagen syklet vi lengst, takket være at det var flatt de siste tre milene inn mot Praha.


Sykkelveien mot Tyn nad Vltavou

Etter Tyn nad Vltavou bar det innover og oppover i skogen

Oppover fører også til utsikt

Hva...??

Vi syklet gjennom mange mindre tettsteder

For å komme ned til båten måtte vi gjennom en gammel borgruin


Muligens litt komplisert å komme seg ned på båten med alt utstyret?


Vi kom oss ombord...Ikke lenger flatt terreng langs elva
Det var ikke enklere å komme av båten, men vi fikk god hjelp av to sterke gutter som jobbet der

Lonely rider?


Vi syklet 2-300 høydemeter ned til elva – kun for å sykle like mange opp igjen.
Det var i det minste vakkert...

Enkelte steder var det så bratt at vi måtte trille syklene


Sedlcany - et skrekksempel fra tiden med planøkonomi


Tsjekkisk terreng
Her krysser sykkelruta elva. Vi venter på at ferja skal gå

Margit chiller'n på ferja

Vltava (Moldau)

Også bobiler har forskjellig kvalitet...


Etter turen med ferja, bar det oppover igjen

Fornøyd gutt syklet  hele veien opp

Godt med cola og en hvil

Nedover...

De siste tre milene mot Praha gikk langs elvebredden.
Slitne bein fikk opp farten, det var godt å sykle bortover igjen.


Ingen kommentarer: