onsdag 3. juli 2013

1000 kilometer er tilbakelagt, og vi er i Slovakia

Like før vi nådde grensa til Slovakia, rundet sykkelcomputeren 1000 km fra vi startet i Venezia. Det føles helt utrolig at vi allerede har gjennomført en tredjedel av turen. Vi klarer ikke helt å fordøye alle inntrykkene, og vi konkluderer ofte med at det siste stedet vi besøkte, var det fineste – eller det kjedeligste, eller at dagens strekning var en av de fineste, eller en av de kjedeligste. Det er kanskje heller ikke noe poeng å rangere inntrykkene. Uansett får vi stadig nye opplevelser – små og store. Det er det som er å være på sykkeltur.

Som veldig mange andre, lot vi oss imponere av Budapest. Flott by, rett og slett. Søndag syklet vi derfra. Det var lurt å sykle gjennom Budapest søndag formiddag. Trafikken var relativt rolig. Der det ikke var egne sykkelfelt, kjørte vi litt på fortau, men mest på bilveien. Det oppleves enklere å være syklist i biltrafikken enn blant vimsete fotgjengere og fotograferende turister. Bilistene er stort sett hensynsfulle, og særlig når de ser at vi sykler med barn. Når vi kjører blant bilene, opptrer vi som om vi er bilister og følger lyssignaler og vikepliktsregler som om vi skulle kjørt bil. Vi har etter hvert fått en fast måte å sykle gjennom byer på. Mor er navigatør og sykler foran. Margit kjører som nummer to, så Vetle, og far sykler bakerst og passer på at barna følger med og opptrer riktig. Begge to har blitt veldig observante i bytrafikken. De største utfordringene oppstår når en eller to har syklet ut i et lyskryss, og så skifter lyset til rødt før de neste kommer over. Margit og Vetle har blitt veldig flinke til å følge med på lyssignalene, slik at de ikke automatisk følger etter den første dersom det skifter til rødt. Den største utfordringen vi hadde i Budapesttrafikken, var den dagen vi kom. Det var torsdag ettermiddag og tett trafikk. Vi kjørte blant bilene, men da vi kom til et stort kryss hvor vi skulle til venstre, turte vi ikke å skifte fil. Vi løste det med å gå opp på fortauet og opptre som fotgjengere til vi var gjennom krysset. Søndag, da vi skulle tilbake, var det lite trafikk og helt uproblematisk å skifte filer i forhold til den retningen vi skulle.

Bikercamp i Budapest

Søndag formiddag er en grei tid å sykle gjennom storby på
Vi syklet gjennom Budapest og over på Margitsziget, som er ei øy i Donau i den nordlige delen av Budapest. Margitsziget er 500 meter bred og om lag 1500 meter lang. Her er det ikke lov med privatbiler, det er en øy for rekreasjon og friluftsaktiviteter. Ungarns nasjonale svømmeanlegg ligger her, det er parker, sykkelutleie, og mye annet. Det er forresten mange steder som er oppkalt etter prinsesse Margareth, eller MARGIT som de sier i Ungarn. Vi måtte jo selvfølgelig legge turen over Margitsziget. Noe annet ville være uhørt!

Margit på Margitsziget

Sykkelveien videre gjennom Obuda er fin i starten, men går etter hvert over til å få svært dårlig dekke. Vi passerte et sjarmerende sentrum hvor det var marked, en "lekeplass" med treningsapparater, og etter hvert et område langs Donau med matboder og puber. Mange hadde syklet hit. Et sted opplevde vi at sykkelveien forsvant ned i elva på grunn av høy vannstand. En mann som bodde i nærheten, forklarte hvor vi kunne finne alternativ vei. Han fortalte at vannstanden hadde vært 8,20 meter over normalen, og selv hadde han hatt vann opp til andre etasje i huset sitt. Selv om Donau har gått mye tilbake, ser vi at vannstanden fortsatt er høyere enn normalt. Mange trær står i vannet.Torg i Obuda

Lada

Lekeplass eller utendørs treningsstudio? 

Her kan man få svingt seg...

Sykkelvei oppå dikene
Nordover fra Budapest er sykkelruta godt merket, men deler av den har svært dårlig dekke. Det gikk ikke fort denne første delen av etappen mellom Budapest og Bratislava, både på grunn av dårlig dekke og motvind.

Sykkelveien er godt merket i Ungarn


Flommen har satt spor

... og stengt veien...

Disse menneskene har tydeligvis hatt vann opp til andre etasje

Donau
Selv om vi bare hadde syklet litt over tre mil, bestemte vi oss for å ta inn på et pensjonat i den lille byen Szentendre. Dette ER et av de mest sjarmerende stedene vi har besøkt. Szentendre er en liten kunstnerby med mange gallerier, utstillinger og kulturelle arrangementer. Mange av husene er fra 1700-tallet, og de er visstnok bygget i barokk- og rokokko-stil (har jeg lest). Antallet restauranter tyder på at mange turister finner veien hit. Det går daglig båt mellom Szentendre og Budapest. Dette er et av stedene vi absolutt vil anbefale dersom noen har tenkt seg til Ungarn og Budapest-området.
Kirketårnet i Szentendre

Søndagsmarked

I går (1. juli) syklet vi fra Szentendre til Esztergom. Været var fint, landskapet varierende, veidekket var skiftende, men motvinden var stabil. Vi syklet på begge sider av Donau, og over Szentendrei Sziget – en øy midt i elva. Tre av overfartene var med bilferje, men den ene gangen måtte vi ta passasjerbåt. Heldigvis møtte vi en hyggelig ungarsk sykkelturist som hjalp oss med syklene av og på båten. 


Bilferje


Fergemannen ville ta bilde av oss

Vinranker

Neppe lett å være bonde i Ungarn denne sommeren

Ombord på passasjerferga. Vi fylte den med sykler!

En hyggelig og hjelpsom syklist fra Szekesfehervar (en by sør for Budapest hvor vi overnattet)

Båten vi nettopp tok

Borg i Visegrad

Ny fergekø

Fascinerende system. Båten tauer en flåte fram og tilbake.

Syklistene har matpauseVi overnattet på en campingplass i Esztergom. Campingplassen er antakelig vant med varierende vannstand i Donau, alle bygningene sto på påler. Likevel måtte de sette ut madrasser fra bungalowene til tørk. Esztergom er kjent for den flotte basillikaen, Ungarns største kirke. Vi nøyde oss med å se kirka utenfra, og i formiddag krysset vi altså grensa til Slovakia.Basilikaen i Esztergom

I bakgrunnen vises brua over til Slovakia

Imponerende byggverk
Slovakia har så langt vært en skuffelse. Forholdsvis ensformig landskap (det skifter fra solsikkeåkrer til maisåkrer til kornåkrer) og dårlig skiltede sykkelveier. De sykkelveiene vi fant, hadde også dårlig dekke. Det endte med at vi syklet langs bilveien nesten hele dagen, fordi vi misset avkjøringene til sykkelruta. I Komárno møtte vi noen nordmenn som var på sykkeltur fra Wien til Budapest. De var ikke fornøyd med sykkelruta gjennom Slovakia. I følge dem er butikker og spisesteder så og si fraværende mellom Komárno og Bratislava, og sykkelruta er dårlig skiltet. Dette er utfordringer vi må ta etter hvert. Det er om lag 8 mil igjen til hovedstaden. Vi håper å klare det i morgen.

Ved grensa

Basillikaen sett fra Slovakisk side

Lunsj på en lekter


Nyttetransport på Donau


Det ble tatt lite bilder denne første dagen i Slovakia (åkerbilder har vi nok av...) – med unntak av i kveld, da vi syklet videre etter en pause i Komárno.

Langs dikene nedenfor Komárno


Jernbanebrua over til Ungarn. En cruicebåt er i ferd med å krysse under.

Ingen kommentarer: