onsdag 6. mars 2013

Sykkel på fly anno 2013


Sist vi skrev om det å ta med sykkel på fly, var i 2010. Av bloggstatistikken kan vi se at dette er ett av de mest besøkte innleggene våre. Det har skjedd noen endringer i bagasjeregler siden vi skrev innlegget i 2010, og siden vi reiste til Berlin i 2011. Det er kanskje på tide å oppdatere med informasjon og erfaringer som vi besitter per i dag?

Også i år har vi bestemt oss for å fly med Airberlin. At valget falt på det samme flyselskapet som sist, har selvfølgelig noe å gjøre med den gode servicen vi opplevde. Samtidig er dette et av de rimeligste flyselskapene som flyr til Venezia. Det er veldig greit å forhåndsbestille plass på flyet til syklene. Dette kan enkelt gjøres via nettsiden sammen med øvrig billettbestilling. Prisen per sykkel er doblet siden 2011, og er nå på samme nivå som de andre flyselskapene. Vi betaler € 50,- per sykkel.

Syklene pakker vi i esker som vi får av den lokale sykkelbutikken. Hver sykkel kan veie inntil 32 kilo. Det gjør at vi kan putte litt mer enn bare sykler i sykkeleskene, blant annet verktøy og reservedeler. På innsiden av håndtaket på den ene esken, taper vi en tapetkniv. Denne bruker vi til å få åpnet eskene, men også til å få kuttet dem opp i håndterlige biter slik at vi kan kassere dem når vi har pakket ut utstyret etter ankomst.


Syklene pakket i esker

Vi fikk plass til noe verktøy og reservedeler sammen med syklene
Det mest avgjørende for valg av flyselskap denne gangen, var de generelle bagasjereglene. Vi kan ikke se at Airberlin opererer med beskrankninger på bagasjens størrelse/omkrets, slik som for eksempel SAS gjør. I og med at vi er en familie på fire som skal være på sykkelferie i 11 uker, har vi behov for å ha med oss en del utstyr. Blant annet to sykkelvogner, sykkelvesker, telt, soveposer, kokeutstyr etc. Airberlin tillater ett kolli innskjekket bagasje per person på inntil 23 kilo uten ekstra kostnader. I tillegg kan man ha med håndbagasje på inntil 6 kilo pluss laptop.

Da vi reiste i 2011, hadde ikke flyselskapet noen beskrankninger på anntall kolli, bare vekten var innenfor angitt grense per reisende. Det gjorde at pakkingen gikk rimelig greit. Vi kunne sende sykkelveskene slik vi hadde pakket dem. Nå må vi planlegge pakkingen på en annen måte, slik at vi får med oss alt i fire kolli. Planen er blant annet å ofre en stor koffert (som vi kjøpte billig på en reise for lenge siden, og ikke har brukt siden). Vi håper å få plass til den ene sykkelvogna sammen med den minste sykkelen. Det gjorde vi forrige gang, men da hadde lillebror en mindre sykkel. Og vi krysser fingrene for at det går greit å sende den andre sykkelvogna innpakket i plast, kanskje sammen med noe av den andre bagasjen. For øvrig har vi to Ortlieb Rack-Pack XL med oss på turen. I disse pakker vi telt, soveposer, liggeunderlag m.m.

Vi legger ved et par bilder som viser hvordan vi pakket for flyreisen til Berlin-Købehnavnturen, og hvordan sykler med bagasje tok seg ut ferdig utpakket.


Bagasjen vi sjekket inn på Gardermoen - til sammen 165 kilo

All bagasjen vel framme på Tegel

Mors sykkel

Far med sin sykkel, Margit og Vetle (på havna i Waren)

Ingen kommentarer: