søndag 17. juli 2011

Milepæl!

Vi er framme i Rostock, og vi har syklet 385 km i løpet av de 10 dagene som har gått siden vi startet fra Berlin. Oppdateringene på bloggen har stort sett skjedd i form av e-poster fra mobilen, men nå er det rom for en større oppsummering, da vi har nett-tilgang på hotellrommet. Vi vil legge ut en mer detaljert beskrivelse av de enkelte etappene på hjemmesida www.sykkelbarn.net etter at vi har komme hjem.

Sykkelveiene er for det meste adskilt fra bilveier og med bra standard. Dekket er stort sett asfalt og betong, og noen kilometer med grusvei eller brostein. I tettsteder og byer er det mye belegningsstein som dekke, og ofte rød stein der det er sykkelvei. Sykkelruta er stort sett godt skiltet, og med kartboka "Radfernweg Berlin-Kopenhagen" fra forlaget Esterbauer, er det enkelt å finne fram.Sykkelruta Berlin-København er tydeligvis veldig populær, vi har aldri møtt så mange sykkelturister langs sykkelveier tidligere. Så vidt vi har registert, har vi ikke møtt noen fra Norge eller andre Skandinaviske land. De fleste har vært tyske og middelaldrende - uten barn. Etter oppakningene å bedømme, er det få som overnatter i telt slik som oss. En del får nok også bagasjen sin kjørt fra sted til sted.

Avstanden mellom campingplassene har vært avgjørende for lengden på dagsetappene så langt. I Tyskland ser det ikke ut til å være tradisjon for campingturisme slik vi er vant til i f.eks Danmark og Sverige. Det er ikke mulig å bytte kjøleelementer, det er ikke butikker i tilknytning campingplassene, og det er heller ikke oppholdsrom eller felleskjøkken til fri benyttelse. Derimot er det veldig rent over alt. Vi har aldri opplevd så rene og trivelige sanitæranlegg, og det til tross for at bygningene i utgangspunktet bærer preg av å være fra tiden da Tyskland var delt i to.

Mellom Berlin og Rostock har vi møtt få personer i sevicenæringen som snakker engelsk. Det henger igjen fra tiden som Øst-Tyskland, hvor man lærte russisk på skolen i stedet for engelsk. Men det har gått overraskende greit å kommunisere med veldig enkel ungdomsskoletysk.

Naturopplevelsen har vært fantastisk. Bare en times sykkeltur ut fra Berlin, og det eneste man hører er fuglekvitter og gresshopper. Å sykle langs kanalene kan bare beskrives med ett ord: fredelig. Vi har syklet gjennom bøkeskoger og tunneller av løvtrær, gjennom mørke barskoger, små idylliske tettsteder med brostensbelagte gater og blomstrende hager. Vi har også passert tettsteder og industriområder som ikke har forandret ansikt siden kommunisttiden. Vi har syklet langs små og store sjøer, forbi bruer og sluser og sett alt fra cabincruisere til kano. Vi har hatt sol og varme, vind og styrtregn. Det som kanskje har gjort aller størst inntrykk, var kontrasten vi opplevde da vi syklet gjennom skogen etter det idylliske stedet Himmelpfort, og plutselig sto utenfor Ravensbrück - konsentrasjonsleiren for jenter og kvinner fra andre verdenskrig.
Ved Nieder Neuedorf
Her gikk muren mellom Vest-Berlin og Øst-Tyskland

Grensevakttårnet ved Nieder Neuedorf

Oranienburg slott
- og et ikke fullt så praktfullt "slott"

Pause ved Havel
Zehdenick
Ziegeleipark Mildenberg
Burgwall
Løvskog
En av slusene langs Havel - i Bredereiche

Informasjons- og minnetavle ved
konsentrasjonsleiren Ravensbrück
Roblinsee - ved campingplassen i Fürstenberg
Yacht-havna i Fürstenberg
Mosaikkbilde på en falleferdig bygning
 fra kommunisttiden
Utsikt fra en uterestaurant i Strasen

Et "badestelle" ved sykkelveien
Sykkelveien er bra skiltet

Havna i Waren

Et sumpområde i Müritz Nasjonalpark
Landbruksområde mellom Fürstenberg og Waren.
To italienske damer som vi møtte mange ganger  på turen.
Vetle tråkker på
"Hva er dette for en bygning?", spør Margit og Vetle.

2 kommentarer:

hohygen sa...

Ser ut til at dere har en god tur. Hilsen Hans olav (11hjul.blogspot.com)

Elin sa...

Så mange flotte bilder! Ser ut til at dere har en fin tur med mange flotte opplevelser. Gleder dere til Danmark nå eller? God tur videre, kos dere i Rostock!